Syntropic Farming

What is Syntropy?

Developed by Ernst Götsch over 40 years ago in Brazil, syntropy has been applied in temperate climates for several years.

From the Greek syntropia:  ‘going from the simple towards the complex’. This implies…

–A shift in paradigm: “We are not THE intelligent ones; we are part of an INTELLIGENT SYSTEM.” (Ernst Götsch)

– The succession over time and space of biomass production. No ready-made recipes, but an agriculture of processes: the more you plant, the richer the soil becomes, the less you need to water!

– Aiming for biomass autonomy, the creation of microclimates on plots, resistance to climate extremes, exponential soil improvement and a drastic reduction in water needs.

Finding a fair and beneficial place that supports life!

Experiments

The objectives are shared between vegetable gardens, market gardening, small fruit cultivation and fruit trees, all while aiming for biomass autonomy.

Today, the experiments continue across several sites, with support for individuals as well as the training and monitoring of research projects. From Belgium to Tunisia, there are plantations working on firewood, grain production, dynamic rotational grazing for livestock, laying hens, nurseries and harvest gardens.


AN OVERVIEW

LA PHOTOSYNTHÈSE
QU’EST-CE QUE LA SYNTROPIE?
PARCOURS ANAËLLE THÉRY

TO DISCOVER

Vidéo de 15min présentée à la COP21 sur l’agriculture Syntropique
Plongée au cœur du Potager Syntropique 2021
Réalisée par Opaline Lysiak en 2022,  résumé des retours d’expérimentation, de la démarche d’observation et de réflexion par rapport à la syntropie.

TO DEEPEN

Reportage et Interview avec Arbuste Fruitier 2023
Reportage et interview avec Brian de l’ArchiPelle 2023

Reportage de l’ArchiPelle 2024

AND MUCH MORE…

INTERVIEWS

Interview avec Terre vivante « Syntropie, explications et exemples » 2024

« Syntropie, questions réponses » avec Terre Vivante

CONFERENCES

Webconférence avec Jardinot 2024

Conférence à l’occasion de la Fête de l’Arbre 2022

PODCASTS

Podcast avec Sorties de bocal, par Emeline Genot 2024